terug naar overzicht

Medische yogatherapie

Gedeeltelijk vergoed

Veel voorkomende klachten van het houdings- en bewegingsapparaat, zoals lage rugpijn, nek- en schouderklachten, spier- en gewrichtspijn, kunnen succesvol behandeld of verlicht worden met yogatechnieken. 

Dr. Ellen Rouwet combineert haar ervaring als chirurg en kennis van de moderne geneeskunde met yogatechnieken en manuele technieken als integrale behandeling voor lichamelijke klachten. Met een praktische, no-nonsense benadering gaat zij samen met u aan de slag om u van de klachten af te helpen en uw gezondheid te bevorderen.  

Inhoud

De medische toepassing van therapeutische yogaprogramma's is een effectieve en veilige behandeling voor diverse chronische klachten van het houdings- en bewegingsstelsel:

  • Lage rugpijn: Yoga wordt in verschillende medische richtlijnen aanbevolen voor de behandeling van patiënten met langdurige pijn in de onderrug.
  • Gewrichtspijn (artrose, artritis): Yoga biedt een zachte vorm van lichaamsbeweging die het bewegingsbereik verbetert en de spieren rond pijnlijke gewrichten versterkt.
  • Osteoporose: De gewichtdragende oefeningen in yoga verbeteren de botdichtheid. Bovendien verbetert yoga de balans, waardoor de kans op vallen en botbreuken kleiner wordt. 
  • Naast deze aandoeningen kan yoga ook helpen bij migraine, evenwichts- en mobiliteitsproblemen, multiple sclerose, inflammatoire darmaandoeningen en fibromyalgie.

Een deel van de reden dat yoga zulke brede voordelen heeft, is dat het niet slechts één component heeft, maar vier: fysieke training, ademhalingstechnieken, diepe ontspanning en meditatie die uw gezondheid op veel verschillende niveaus kunnen bevorderen. Het yogische gezondheidsmodel is uniek omdat het de hele mens behandelt in plaats van elk lichaamsdeel of systeem afzonderlijk te beschouwen. 

Deze integrale behandelvorm bevordert zowel uw fysieke als mentale fitheid. Door gerichte toepassing van yogatechnieken worden uw houding, mobiliteit, spierkracht, flexibiliteit, balans en coördinatie verbeterd. In combinatie met manuele technieken, ontspanning, stressvermindering en een beter lichaamsbewustzijn krijgt uw lichaam de kans om te herstellen. 

Werkwijze

Werkwijze

De eerste afspraak is een medisch consult van 90 minuten. Hierin doen we een uitgebreid lichamelijk onderzoek en gaan we ook met u oefenen. Het doel van dit consult is om te inventariseren of onze integrale behandeling geschikt is om uw gezondheidsklachten te verbeteren.   

Voor uw eerste afspraak verzoeken wij u het volgende mee te brengen:

  • Identiteitsbewijs
  • Medicatielijst
  • Eventuele onderzoeksuitslagen en diagnoses die door uw huisarts en/of specialist zijn gesteld
  • Eventuele verwijsbrief
  • Comfortabele kleding waarin u makkelijk kunt bewegen

Bij onze behandeling verdiepen we ons niet alleen grondig in uw specifieke klachten, maar gaan we uit van uw algehele gezondheid, leeftijd, interesses, fysieke conditie en gemoedstoestand. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op waarvan therapeutische yoga oefeningen deel uitmaken. Voor de behandeling van relatief eenvoudige klachten zijn een goed lichamelijk onderzoek, een aantal individuele sessies en een gericht oefenprogramma voor thuis vaak al voldoende. Voor meer complexe, structurele problemen zijn uiteraard meer behandelingen nodig.

Tarieven

Intake (90 min) * 

€ 100

Vervolgsessie (60 min) *

€ 50

* Tijdelijk gereduceerd tarief. Voor yogatherapie kunt u hier een afspraak maken met Ellen Rouwet.

Vergoeding

De kosten voor de integrale behandeling van musculoskeletale klachten kunt u mogelijk vergoed krijgen uit de aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen. Uw eigen risico wordt hierbij niet aangesproken. De hoogte van de vergoeding hangt af van de voorwaarden in uw polis. Houdt u er rekening mee dat er een maximum vergoeding per jaar en per dag door de verzekeraar wordt toegekend. Wij adviseren u uw polisvoorwaarden hierop na te lezen.

Na afloop van een consult ontvangt u een factuur. U wordt vriendelijk verzocht deze per pin of banktransactie te voldoen. Als u in aanmerking komt voor vergoeding van onze consulten vanuit uw aanvullende zorgverzekering, dient u zelf onze factuur bij uw zorgverzekeraar te declareren.