terug naar overzicht

Dieetbehandeling

Volledig vergoed

Dieetbehandeling bestaat uit voedingsinterventies om obesitas en comorbiditeiten te behandelen. Het is een persoonsgerichte aanpassing van de hoeveelheid en kwaliteit van de voeding en het eetpatroon. Hiertoe behoren het ontwikkelen van voedingskennis, slimme keuzes maken, een gezonde relatie met eten, de sociale context van eten en het aanleren van voedingsgewoonten die op lange termijn vol te houden zijn.

Dieetbehandeling

Inhoud

Ons voedingspatroon bepaalt het meest hoe lang we leven en of we lichamelijke beperkingen krijgen of niet. Voeding is een van de krachtigste hulpmiddelen om chronische ziekten te bestrijden. In talloze onderzoeken is aangetoond dat een volwaardig, onbewerkt en overwegend plantaardig voedingspatroon de beste manier is om chronische ziekten te voorkomen, te stoppen en soms zelfs om te keren. Een goed voorbeeld van een voedingspatroon waarbij plantaardig voedsel de basis vormt, is het Mediterrane voedingspatroon. 

Eat real food. Not too much. Mostly plants. 

Voeding als medicijn

Voeding als medicijn

Wij gaan uit van een pragmatische, no-nonsense benadering van voeding en eten op basis van recente wetenschappelijke inzichten. U kunt bij ons terecht voor voedingstherapie als onderdeel van de reguliere behandeling van gezondheidsproblemen zoals:

  • Obesitas
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol
  • Diabetes type 1 en 2
  • Maag- en darmklachten
  • Gewrichtsklachten
  • Allergieën
  • Vermoeidheidsklachten 

Diëtist

Diëtist

Diëtist

Jasmin Ghorbanian heeft diëtetiek gestudeerd aan de Haagse Hogeschool Voeding & Diëtetiek. Sinds 2011 werkte zij als diëtiste achtereenvolgens bij Jennifer Ross JR Dietetics Amsterdam, Ready for Change eetstoornissen kliniek, Mijn Diëtist praktijk Den Haag, Medisch Centrum Kinderplein, Verzorgingstehuis en revalidatiecentrum Flevohuis Amsterdam en Dietheek.

Sinds 2016 heeft Jasmin een eigen diëtistenpraktijk "Daily Green". In 2021 publiceerde zij het boek Porties in Zicht, een handige tool voor behandelaars op het gebied van voeding en gezondheid om inzicht te krijgen in de werkelijke voedingsinname en efficiënter en accurater afnemen van voedingsanamneses. Jasmin is werkzaam in diverse Rotterdamse huisartsenpraktijken en is sinds 2022 als diëtist in De Leefstijlkliniek betrokken bij de behandeling van patiënten met obesitas. 

Non-diet approach

Non-diet approach

Jasmin is gespecialiseerd in plantaardige voeding en behandeling van eetstoornissen en eetproblemen. Zij hanteert een ‘non-diet approach’ met een holistische kijk op eten. Diëten zijn op lange termijn niet vol te houden, omdat de focus teveel ligt bij calorieën of punten tellen, uitsluiten of verbieden van een bepaalde voedingsgroep, uithongeren, het gebruik van pillen, poeders, dieetvervangers en/of de focus op één bepaald doel. Hierdoor valt iemand vaak terug in het oude voedingspatroon met als gevolg terugval naar het oude lichaamsgewicht of zelfs zwaarder worden dan voorheen. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van het verstoorde eetgedrag. Een dieet alleen is niet de oplossing. Belangrijk is om inzicht te krijgen in lichamelijke reacties, denk- en gedragspatronen en je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Samen kijken we naar de kern van je overtuigingen en patronen die jouw huidige eetgedrag in stand houden en hoe we dat op een duurzame manier kunnen veranderen.

  • Je leert op een neutrale manier naar eten te kijken en je obsessie voor eten kwijt te raken 
  • Je leert luisteren naar je lichaamssignalen van honger en verzadiging (intuïtief eten)
  • Je leert weer te vertrouwen op je eigen keuzes en voorkeuren
  • Je kunt het gewicht bereiken dat bij jouw lichaam past waardoor je nooit meer op dieet hoeft

Overwegend plantaardig eten is niet hetzelfde als vegan 

Je vraagt je wellicht ook af of ik je ga adviseren om vegan te worden. Bij mij staat overwegend plantaardig eten centraal, aangezien er veel bewijs is dat dit helpt. Ik verwacht niet dat je 100% plantaardig gaat eten. Samen gaan we kijken hoe jouw lichaam reageert op hoe en wat je eet. Het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten speelt daarbij een belangrijke rol. Het doel is het creëren van een evenwichtige en duurzame benadering van gezond eten en leven. 

Vergoeding

Dieetbehandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering van alle zorgverzekeraars voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar. Uw eigen risico is hierop van toepassing. Indien de vergoeding van dieetbehandeling plaatsvindt via de zogenoemde ‘ketenzorg’ (b.v. voor diabetes of cardiovasculair risicomanagement), dan hoeft u geen eigen risico te betalen. 

U kunt ook zonder verwijzing van uw arts gebruik maken van dieetbehandeling. Dit wordt echter niet in alle gevallen vergoed. Kijk in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering na of directe toelating zonder verwijzing volledig wordt vergoed.

Soms zijn de eerste drie uur dieetbehandeling niet voldoende voor het gewenste resultaat. Extra consulten kunnen eventueel vergoed worden uit de aanvullende verzekering. Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.