terug naar overzicht

Analyse lichaamssamenstelling

Gedeeltelijk vergoed

In recente obesitas richtlijnen wordt het belang van het meten van de lichaamssamenstelling benadrukt. Daarom maakt een onderzoek van uw lichaamssamenstelling deel uit van uw behandeling bij ons. De resultaten worden gebruikt bij het opstellen en monitoren van uw behandelplan, zodat u uw gezondheidsdoelen kunt bereiken.

Analyse lichaamssamenstelling

Inhoud

Kilogrammen en de Body Mass Index (BMI) zijn de eerste graadmeters voor de mate van overgewicht. Echter, gewicht en BMI zeggen niets over de lichaamssamenstelling. De hoeveelheid vetmassa (lichaamsvet) en vetvrije massa (organen, botten, spieren en water) zeggen iets over de conditie van uw lichaam en zijn van belang voor het bepalen van uw gezondheidsrisico’s. 

Naast een ongebalanceerde lichaamssamenstelling, met name hoge vetmassa en lage spiermassa, worden de gezondheidsrisico’s in belangrijke mate bepaald door de lichaamsvetverdeling. Vooral de hoeveelheid vet in de buikholte (visceraal vet) verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en steatotische leverziekte (leververvetting).

De gevalideerde InBody970 BIA apparatuur die wij gebruiken, is gebaseerd op een combinatie van vier innovatieve technologieën en geeft accurate uitslagen die vergelijkbaar zijn met een DEXA scan. Naast de algehele lichaamssamenstelling, kwantificeert de InBody ook het viscerale vetgehalte en de spiermassa, vetmassa en hoeveelheid water per segment (beide armen en benen en de romp).

De uitslag wordt direct na de meting door de arts met u besproken en meegenomen in het behandelplan.

Voorbereiding op het onderzoek

Voorbereiding op het onderzoek

Voor de meest nauwkeurige resultaten gelden de volgende voorbereidingen:

  • 24 uur van tevoren geen alcohol en weinig koffie
  • Eet en sport niet 3 uur voor de meting
  • Geen crème op uw handen en voeten
  • Geen sieraden of horloge; oorbellen en piercings wel
  • Geen sleutels, portemonnee, mobiel in uw zakken
  • Geen riem om
  • Ga voor de meting naar het toilet
  • Sta minimaal 5 minuten rechtop
  • Verwijder sokken of panty
  • Lichte kleding kunt u aanhouden

Let op: De meting kan niet worden uitgevoerd als u zwanger bent of een pacemaker, ICD of neurostimulator draagt. Metingen tijdens de menstruatie worden zoveel mogelijk vermeden in verband met schommelingen in de vochthuishouding.

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie

De methode die gebruikt wordt voor het meten van uw lichaamssamenstelling is bioelektrische impedantie analyse (BIA). Het is een niet-invasieve, snelle en betrouwbare methode voor de bepaling van de lichaamssamenstelling die een gedetailleerd overzicht geeft van uw hoeveelheid spiermassa, vetmassa en lichaamswater.

Bij BIA wordt een zwakstroom van verschillende frequenties via hand- en voetelektroden door uw lichaam gestuurd en de geleiding en de weerstand daartegen gemeten. U voelt hier niets van. Wanneer een elektrische stroom door het lichaam wordt gestuurd, zorgen de verschillende lichaamscomponenten zoals lichaamswater, vet, spieren en botten voor weerstand. Lichaamswater, het hoofdbestandsdeel van het menselijke lichaam, is een zeer goede stroomgeleider. Hoe groter de hoeveelheid lichaamswater, hoe minder weerstand er dus is.

Spiercellen bevatten een grote hoeveelheid lichaamswater, wat resulteert in minder weerstand wanneer de stroom hier doorheen gaat. Vetmassa daarentegen bevat heel weinig lichaamswater en biedt daardoor een veel hogere weerstand in vergelijking met spiermassa of lichaamswater.

Daarnaast vertoont het lichaam ook nog een ander type weerstand: reactantie. Het lichaam is samengesteld uit vele cellen, die elk worden beschermd door een celmembraan die de binnenkant van de cel (intracellulair) scheidt van de omgeving (extracellulair). De weerstand die de stroom ondervindt door de celmembranen wordt reactantie genoemd.

De combinatie van weerstand en reactantie wordt impedantie genoemd. Het BIA-apparaat bepaalt aan de hand van de gemeten impedantie uw totale lichaamswater, vetmassa en vetvrije massa.