terug naar overzicht

Diabetes type 2

Medicatie helpt mensen met DM2, maar geneest de ziekte niet. Mensen kunnen wél genezen van DM2 door een leefstijlbehandeling gericht op gewichtsreductie, aanpassing van de voeding en fysieke training.

Over diabetes type 2

Over diabetes type 2

Diabetes mellitus type 2 (DM2) is een vorm van suikerziekte waarbij het hormoon insuline niet goed werkt. Insuline wordt door de alvleesklier aangemaakt en is essentieel is voor de suiker-, vet- en eiwitstofwisseling. Het kenmerk van DM2 is insulineresistentie: ongevoeligheid voor de effecten van insuline. Doordat er te weinig insuline in het lichaam is en het lichaam hier niet meer goed op reageert, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen.  

DM2 is een ingewikkeld ziektebeeld met verschillende oorzaken. In het overgrote deel van de gevallen treedt DM2 op bij mensen met overgewicht. Bij overgewicht maakt het vetweefsel allerlei ontstekingsstoffen aan die uiteindelijk kunnen leiden tot DM2.

DM2 bedreigt nu al de gezondheid van meer dan 1 miljoen Nederlanders. Bovendien neemt het aantal mensen met DM2 snel toe. Diabetes wordt vaak als een onschuldige ziekte beschouwd. Dat is niet terecht: de helft van de mensen met diabetes krijgt ernstige complicaties, zoals achteruitgang van hart en nieren, slagaderverkalking, wonden aan de voeten of een amputatie, zenuwschade en blindheid. 

Maar ook zonder heftige complicaties beïnvloedt diabetes uw dagelijkse leven levenslang: wat u eet en drinkt, hoeveel u beweegt, of u verkouden, bent, etc. U moet medicijnen gebruiken en regelmatig worden gecontroleerd. Als u insuline nodig heeft, moet u doorlopend uw bloedsuiker meten met een vingerprik en uzelf insuline inspuiten om uw bloedsuiker te regelen.

Er is dus grote behoefte aan een behandeling die niet alleen DM2 kan voorkomen, maar diabetes ook kan omkeren. Dit is het domein van de leefstijlgeneeskunde.

Meer weten over diabetes? Kijk dan op de site van het Diabetes Fonds

Leefstijl als medicijn

Leefstijl als medicijn

Leefstijl speelt een belangrijke rol in het ontstaan van DM2. Leefstijl speelt net zo’n belangrijke rol in de behandeling ervan, ook wanneer overgewicht niet de oorzaak is. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen kunnen herstellen van DM2 met behulp van intensieve leefstijlinterventies.

Met een combinatieprogramma van een aangepast voedingspatroon, lichaamsbeweging, stressvermindering en rust als eerste therapiekeuze kan bij veel mensen met DM2 de medicatie worden verminderd of zelfs gestopt, verbeteren de bloedwaarden en krijgt u meer energie.

Hiervoor kunt u bij ons terecht.