Aandoeningen


Leefstijlgerelateerde aandoeningen zijn een groot en groeiend probleem: o.a. hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2, sommige vormen van kanker, rug- en nekklachten en artrose. 

Leefstijlfactoren spelen een essentiële rol in het ontstaan en de progressie van gezondheidsklachten: ongezonde voeding, roken en alcohol, weinig beweging, chronische stress, onvoldoende slaap, eenzaamheid en gebrek aan zingeving.

Leefstijlinterventies vormen niet alleen een preventiestrategie, maar hebben ook de potentie om chronische aandoeningen in remissie te brengen en medicatie en operaties (deels) overbodig te maken.

Leefstijlgeneeskunde is de toepassing van leefstijlinterventies als erkende behandelingsmodaliteit in de curatieve gezondheidszorg, als onderdeel van de geneeskundige behandeling van ziekten. Dit vakgebied is niet alleen gericht op symptoombestrijding, maar pakt gezondheidsproblemen bij de wortel aan. 

De helft van de Nederlandse volwassenen is te zwaar: 35% heeft overgewicht (BMI 25-30) en 15% heeft obesitas (BMI >30). De eerste keus behandeling van overgewicht en obesitas is een gecombineerde leefstijlinterventie gericht op voeding, beweging en stressregulatie met aandacht voor het duurzaam veranderen van gewoontes.

Gezonde leefgewoonten zijn uw beste wapen om hart- en vaatziekten te bestrijden. Niet alleen ter preventie, maar ook wanneer u al een probleem met uw hart of bloedvaten heeft, is aanpassing van de leefstijl dé manier om te herstellen en complicaties te voorkomen.

Medicatie helpt mensen met DM2, maar geneest de ziekte niet. Mensen kunnen wél genezen van DM2 door een leefstijlbehandeling gericht op gewichtsreductie, aanpassing van de voeding en fysieke training.